Pages

Wednesday, January 7, 2015

KELENGKAPAN IBU DAN BAYI

Hye..cikmerah nk share page cikmerah kat blog ni ok..jom ramai2 singgah dan like page cik merah ni..boleh tgk2 kalo berminat pm trus/ whatsapp ke 0162630994..

Cikmerah share sikit contoh gambar dkt cni..nk tengok lg jom klik link kat bwh..

https://www.facebook.com/pages/MRM-Online-Shoppe/192187584152100

Thursday, December 25, 2014

Saat menunggu kelahiran

Rindu pulak saat menuggu kelahiran anak sulung cikmerah ni..dah 10 bln berlalu..

Nak share sket pengalaman masa nk menunggu hari kejadian. Cikmerah bersalin masa tu dah overdue 3 hari( dah 40 weeks lebih dah)..baby suka sgt duk kat dlm tu yg taknak kuar tu.

Balik kampung perak awal 2 minggu sblm due date..takut terbersalin awal amek la cuti awal..tunggu punye tgu takde tanda2 lansung smpi due date. En somi dah asik tnye je ade tanda ke tak..sbb dia dah blk melaka kerja blk..kalo boleh nk dia ade time bersalin nnt..so dia pon balik jela kmpg sbb dah due date walopun takde tande lg.

Riso jgk time tu takut bahaya ke baby kuar lambat, sbb dgr mcm2 cite baby terberak la kat dlm prut..tu yg takut tu..Cikmerah n encik somi pon pkir la cmne nk buat nk bg cepat sket kuar baby ni..nk induce kang sakit plak..tak berani..lg pon hospital gomen tak trime kalo kita suka2 nk induce..dia suh tgu smpi lewat 10hari baru boleh paksa kuar..jenuh la nk tgu..kalo nk induce kne la g swasta..dah kne beribu riban..mls la nk membazir..plan nk g gomen je.

Kami pon cube la alternative lain tuk cepatkan bersalin..org ckp jln byk boleh cepat bersalin..on the due date cikmerah pon g la tepi pntai teluk batik perak..dekat je ngn umah mak..g jenjalan kat pasir pantai..ingt nk berenng trus..tp mls lak dah berat  sgt rasa nk bwk bdn..jalan pon dah penat inikn nk berenang..tp still xde tanda jgk..cara lain org ckp kalo nk cepat brsln kne kerap bersama somi untuk cepat bukak laluan..itu pon dah try..last2 kami pon pergi la kedai beli air selusuh..nurse ckp air selusuh jgn minum awal2 sbb nnt sakit kuat bila nk bersalin,bila dah 4cm ke atas bru bleh minum..tp cikmerah minum jugk la sbb dah taksabar sgt nk bersalin..habis ir selusuh 1 botol cikmerah minum..

Tup2 mlm tu dah rasa mula rasa skt..mcm senggugut je mula2..asik g toilet je sbb mcm nk berak..tetibe ade kuar drh..saat yg di nanti2 kan dah tibe..kul 2 pagi rasa sket 2 pastu makin kuat..kerap jugak la dlm 5minit skali..dlm hati nk bersalin dah ke ni..mak n somi dh tido time tu..last2 kejut jugak la sbb sakit makin kerap..kul 4a.m ktorg g hospital..cek bukaan dah 3 cm..nebes lak bila dah nk bersalin ni..pastu doc suh msuk wad dlu sbb labor room boleh msk bila dah 5cm keatas je...

So lps tu bermula lah perjuangan ku untuk melahirkn 1st baby boy..nak tau pengalaman bersalin cikmerah..tungguuuu...kalo rajin cikmerah post dlm next entry..ok...daaa

Belanja 1 gambr dia tepi pantai time genap mengandung 40minggu..#due date..bolat je time tu.

My baby boy


Assalammualaikum..harini cikmerah nk Introduce our 1st baby boy Muhammad Rayyan Mukhriz bin Mohd Ridhwan. Lahir pada 8hb Mac 2014 dgn berat 3.3kg. Sekarang umor dia dah nk masuk 10. Dah nak 10 bulan baru nk update gmbr dia..nmpk sgt bz nye mama jaga rayyan yg tomei tak diam walo sesaat tu..hehe.

Cik merah nk belanja gambo rayyan kt cni start dr 1hari..1bulan dan bulan2 sterusnye..jom layan..

Thursday, November 21, 2013

Venice, Italy

Assalamualaikum 
 
Haii rakan bloggers and my readers...
Salam November 2013..
 
Alhamdullilah percutian yang tidak dirancang, secara tidak sengaja akhirnya kami berpeluang melawat Negara Italy iaitu Venice.Venice i'm coming!Kali ini cikmerah rasa bertuah sangat sbb pertama kali menikmati panorama di kota yg trkenal sbgi kota cinta. Boleh dikatakan ianya sungguh romantis terutama kalau pergi bersama org tersayang...walaupon pergi 2hari je ke sana sempat la jugak cikmerah berposing sambil menikmati keindahan panorama disitu. Tuk pengetahuan semua, time tu cikmerah tgh pregnant 6 bln (lagi nk fefeeling honeymoon) hehe.Tak perlulah cikmerah nak cerita kat cni panjang2,jom layan picture yg cikmerah dah diedit tuk buat photobook kat bwh ni.
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

















 
Sekian!!..
Thanks to my hubby Ewanrani sbb telah merancang percutian ni dgn jayanya walaupon sekejap.
Thanks to IFMY sbb sponsor penginapan dan mkn minum ktorg..hehe
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...