Pages

Thursday, July 4, 2013

Bercuti di Medan Indonesia

Alhamdullillah...selamat pergi dan selamat pulang.Kenangan terindah bercuti+honeymoon dimedan yang xdapat dilupakan.Percutian ni sangat2 berbaloi bagi cikmerah sebab kos yang agak murah lbh kurang 600lebih sahaja untuk flight,makan dan penginapan 4hari 3malam..berbaloi2.mmg best la tambah2 lagi jumpa kwn2 baru yang mmg giler2 sempoi yang sama2 amek package percutian ni dgn kejora travel sdn.bhd.

Day 1
Berlepas ke Medan dari Kuala Lumpur jam 7.40pg waktu Malaysia dan tiba di sana jam 7.30pg waktu Indonesia. Lepas je kat Imigresen tu, cik siti khadizah(tourist guide kami)dah tunggu kami.Kami di bawa menaiki bas yang agak selesa sepanjang perjalann disana.

Perjalanan hari pertama kami ke Lake toba/ Danau toba. Perjalan mengambil masa lbh kurang 6 jam. Memang penat dan ngantuk sebab seawal 3 pagi dah keluar rumah untuk ke airport dan hari yang sama jugak terus ke lake toba.Tapi kerana sgt excited dan teruja sampai dimedan kami gagahkan jugak. dlam perjalanan kami dihiburkan dengan celoteh,teka-teki dan nyanyian dr tourist guide ktorg. Nasib baik sedap suara ala2 siti nurhaliza gitu. Layan jela.Kami dibawa makan di rumah makan simpang tiga pada pagi itu.

laluan ke lake toba mmg macet dan jalannye berlobang2..itu yg menyebabkan kitorg agk letih dlm perjalanan. Kami dibawa singgah ke kilang paten yang terkenal dengan TING,TANG,TUNG,TUNG,TING,TING..hehe...susah btul nk sebut..kilang ni menjual pelbagai biskut kekacang yang enak dan rangup. Kami membeli belah sket2 kat situ. 


picture ms beli kacang di kilang Paten

Selepas tu ktrg truskan perjalannan sampai ke Lake toba.Sesampainya kat sana betapa kagum nya kami melihat keindahan alam ini. Begitu cantik dan luas tasek toba dengan air yg biru. Penduduk didanau toba ini kebanyakannye ialah org batak. Kat sana kami bermalam di Danautoba international cottage. Bilik cikmerah betul2 depan tasek..bukak pintu terus boleh terjun tasek..indahnya..malam tu kami dibawa keluar makan di rumah makan silaturrahim padang pariaman. Jom layan gambar2 semasa di danau toba.
 
 Keindahan tasek toba
 Permandangan luar bilik hotel
Makan malam die rumah makan silaturrahim padang pariaman

Day 2

Seawal 7 pagi waktu indonesia kami dah check out untuk breakfast dan bermula la perjalanan untuk hari kedua. Restoran hotel ni betul2 bersebelahan dgn swimming pool. Sempat la kami berposing sat.Jom layan gambar kat bwh.




bersama kenalan baru die swimming pool hotel danau cottage

 Selepas breakfast ktorg bergerak ke Tomok island dan Samosir island dan tempat perkampungan org batak toba. Kami pergi menaiki bot selama lbh kurang 45minit. Dalam perjalann tu kami di hiburkan dengan persembahan kanak2 dgn menyanyikan lagu batak.



gambar di atas feri.
Gerai jualan di Tomok island
Samosir island
Perkampungan sejarah org batak toba

Selepas pulang dr tomok island kami pergi ke berastagi. Berastagi ni tempat yang sejuk sbb tempat dia tinggi..perjlananan dari danau toba ke berastagi makan masa selama 4 jam..dalam perjalanan ke berastagi kami singgah di ladang teh halia+herbal..untuk minum teh yang segar dr ladang...hehe

ramuan teh halia yang kami minum
Lepas minum teh kami pergi ke tempat yang menjadi tumpuan pelancung iaitu air terjun sipiso-piso. Nama air terjun ini sipiso-piso kerana airnya yang tajam seperti pisau.
Air Terjun Sipiso-piso merupakan sebuah kawasan wisata alam yang terletak tidak jauh dari permukiman masyarakat Desa Tongging, Kecamatan Merek, Kabupaten Karo, Provinsi Sumatra Utara. Air Terjun Sipiso-piso terletak di perbukitan yang lebih tinggi dari Desa Tongging. Air terjun ini berada di ketinggian lebih kurang 800 meter dari permukaan laut (dpl) dan dikelilingi oleh bukit yang hijau karena ditumbuhi hutan pinus.
Selepas melawat air terjun ni, kami pon bergerak untuk check in 2nd night di hotel green garden di berastagi.

Day 3

Selepas Checkout di hotel green garden, kami dibawa ke bandar medan pula.dalam perjalann kami singgah dipasar buah yang terletak di berastagi juga. Terdapat bpelbagai buah2 yang diusahakan oleh orang kampung disitu.Strawbery pon ade jugak sbb tempat ni sejuk lbh kurang cameron la.kami pon membeli-belah dkt siti lbh kurang 1 jam.Sempat bergambar dgn kuda dkt situ.

selepas ke pasar buah kami ke membeli belah di bandar medan, mereka bawa kami ke kilang telekung dan pusat pakaian berjenama dan medan mall.Banyak tempat soping kami singgah sampai la kami capet.
kilang telekung

lepastu kami dibawa makan tengahhari di kedai yg sy dah lupa namanye.Tp memang sedap mknn dia.Lepas makan nak dijadikan cerita bas yg ktorg naik tu rosak la plak. Bukan rosak ape tak boleh msuk gear reverse je.Merasa la naik beto(beca) yg dibayar oleh kami punya tourist guide untuk ke pusat beli belah.


lepas penat bersoping kami request dgn tourist guide untuk ke rumah urut. Almaklum la dah penat berjalan mesti nk mengurut kan.Kos urut kaki dkt sini lbh kurang RM20 shaja untuk 1jam 30 minit. Murah kan.

 lepas urut kami pergi makan malam dan check in di hotel Grand Antares di medan.Pada malam tu kami berkaraoke dihotel itu jugak sampai la pkul 11mlm.Dah penat sume masuk bilik tidur untuk teruskan perjalanan hari ke 4.

Day 4

Last day kami di Medan Indonesia. Hari ni kami dibawa ke pasar ikan/atau pusat membeli belah pakaian yang terkenal dimedan.Selepasitu kami pergi melawat Istana Mamoon.

Istana Maimoon merupakan salah satu istana yang paling indah masih ada di Indonesia. arsitektur yang unik dan desain interior istana ini memberikan karakter yang khas. Istana Maimun ini dibangun oleh Sultan Makmun Al-Rasyid Perkasa Alamsyah. Istana Maimun dibangun dengan desain dari seorang arsitek Italia pada tahun 1888. Sebagai warisan Kesultanan Melayu-Deli, Istana Maimun didominasi dengan warna kuning, khas Melayu. Istana Maimoon dibangun di atas tanah seluas 2.772 m persegi di pusat kerajaan Deli, sekarang jalan Brigjen Katamso, Medan.

Istana Maimun terdiri dari dua lantai yang dibagi menjadi tiga bagian, yaitu bangunan utama, sayap kiri, dan sayap kanan. Di depan, sekitar 100 meter, berdiri Masjid Al-Maksum yang dikenal sebagai Masjid Raya Medan. Di ruang tamu (balairung) Anda akan menghadapi tahta yang didominasi oleh warna kuning. Crystal menyalakan lampu tahta, bentuk pengaruh budaya Eropa. Pengaruh yang sama muncul pada perabotan istana seperti kursi, meja, toilet dan lemari dan pintu, menuju ke balairung. Ruangan seluas 412 m persegi digunakan untuk acara penobatan Sultan Deli atau agenda tradisional lainnya. Balairung juga digunakan sebagai tempat Sultan menerima pujian dari sanak saudara dan keluarga di hari libur Islam.




Bangunan Istana Maimun didominasi oleh warna kuning. Namun, jangan menghubungkannya dengan warna partai politik. Kuning adalah warna khas Melayu. Ada foto keluarga, perabotan, dan senjata tua di dalam gedung. Istana Maimoon adalah warisan Kesultanan Deli. Istana Maimoon terletak di Jalan Brigjen Katamso, Medan. Sultan Deli, Sultan Makmun Al Rasyid Perkasa Alamsyah, telah mendirikan istana ini. Perancang adalah seorang arsitek Italia, dan selesai pada tahun 1888. Dibangun di atas tanah seluas 2.772 m2 luas bangunan istana menghadap ke timur, dan menjadi pusat kerajaan Deli. Istana ini terdiri dari dua lantai yang dibagi menjadi tiga bagian, yang merupakan bangunan utama, sayap kiri, dan sayap kanan. Di depan, sekitar 100 meter, berdiri Masjid Al-Maksum yang dikenal sebagai masjid Agung Medan.
Lebih lanjut, jumlah kamar adalah 40, 20 kamar di lantai atas, tahta Sultan dan 20 kamar di bawahnya, tidak termasuk 4 kamar mandi, gudang, dapur, dan penjara di lantai bawah. Menarik jika kita mengamati desain arsitektur istana. Perpaduan antara tradisi Islam dan kebudayaan Eropa berani dilaksanakan. Selain balairung itu, dasar bangunan juga menunjukkan pengaruh Eropa. Beberapa bahan bangunan yang diimpor dari Eropa, seperti ubin lantai, marmer, dan teraso.

Pola arsitektur Belanda dengan pintu dan jendela lebar dan tinggi, serta pintu bergaya Spanyol menjadi bagian dari Istana Maimun. Belanda dipengaruhi juga terlihat pada prasasti marmer di depan tangga marmer yang ditulis dengan huruf Latin dalam bahasa Belanda.


Pengaruh Islam terlihat dalam bentuk kurva atau arcade di beberapa bagian atap istana. Kurva yang berbentuk kapal terbalik yang dikenal dengan Persia Curve sering dijumpai pada bangunan di kawasan Timur Tengah, Turki, dan India. Istana Maimoon merupakan salah satu bangunan paling indah di Medan. Nya lokasi mudah dicapai, baik dari Bandara Polonia (sekitar 10 km) dan Pelabuhan Belawan (sekitar 28 km). Bangunan bersejarah ini terbuka umum setiap hari dari pukul 08.00 hingga 17.00 WIB.

Sekarang ini Sultan tidak lagi memiliki kekuasaan politik. Namun, garis suksesi tahta masih terus berlanjut. Yang terakhir Sultan, Tengku Mahmud Aria Lamanjiji adalah pada tahun 2005 ketika ia hanya berkuasa delapan tahun. Ayahnya, ‘Alam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Azmi Perkasa’ Sultan Mahmud III Otteman Ma’amun Padrap Perkasa Alam Shah al-Haj tewas dalam kecelakaan pesawat ketika melakukan pekerjaan sosial di Aceh pada tahun yang sama. Sultan muda sekarang tinggal bersama ibunya di pulau lain.


  Selepas ke istana sultan maimoon kami pergi ke Sogo Sun Plaza Medan untuk melepak sementara menunggu flight untuk pulang ke Malaysia malam tu. Ingat kan Malaysia je ada Sogo..rupanya ade jugak di medan..kat bawah ni la gambr sogo dkt ctu.
 
 

Jam 7 pm kami bergek pulang ke airport untuk pulang ke malaysia.Sekian sahaja la kisah kami depanjang berada di medan.Kalau ada sesiapa yang xtau nk bercuti dimana boleh la try pergi ke medan..memang best woo.




56 comments:

  1. tengok, lepak kat bandung la... :) http://www.indoholidaytours.asia/2012/11/tour-package-2-night-3-days.html

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  4. Salam ..ble tak nak dapatkn no contact tourist guide tu?...email atau phone sbb plan nak pegi sane jgak...

    ReplyDelete
  5. kak jika butuh kereta sewa kat medan bisa hubungi
    http://medanstarrentacar.com/
    call/wa : +62852-9700-0264

    drivernya bagoss..

    ReplyDelete
  6. Nak ke medan???
    www.medantourguide.blogspot.com
    www.facebook.com/lian.sumatera
    Medan-Indonesia

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.
    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh coretan sedikit disini untuk kebaikan kita bersama , semoga kemurahan hati Tuan/Puan blogger untuk memberi izin coretan ini, akan dibalas pahalanya oleh Allah SWT hendaknya amii.Ini hanya untuk berkongsi pengalaman di Medan Indonesia.Saya ambil dua org Pak Supir yang sangat baik dan berpengalaman.Mereka memandu bergilir-gilir.Hanya Rm350 seorang.Apa yang anda dapat ialah 1 malam penginapan di Kota Medan.Di medan anda akan dibawa ke berjalan2 sekitar medan.Merdeka Walk,Istana Maimoon,Pajak Ikan.Toko Batik yang sgt murah untuk shoping kain2 telekong,Seharian pak supir akan bersama anda.beritahu sahaja mana nak pergi.karaoke spa dan sebagainya.Kemudian penginapan 1 malam di Lake Toba.Dalam perjalanan ke Lake Toba anda akan di bawa ke Pasar Buah Brastagi.shoping 2.menikmati permandangan,menaiki kuda,kemudian akan di bawa ke air terjun Sipiso Piso dan akan di bawa ke pos2 permandangan indah berlatar kan Lake Toba.sampai ke Lake Toba anda akan ke Kg Tomok Pulau Samosir mengunjungi Kg Batak Karo di sana.Bermalam Di Lake Toba.Dalam perjalanan pulang akan di bawa ke Hot spring dan juga Sungai Belerang.mandi sekiranya sempat.Sungai belerang baik untuk kulit.Anda akan dijemput dan dihantar pulang di Airport Kualanamu.Kalau teksi hanganya lebih kurang rm40 sehala.Total Rm80 pergi balik ke Kota Medan.Pakej ini termasuk makan tengahari dan malam.Makan pagi di hotel.Perjalanan menaiki kereta atau mpv sangat selesa.tidak terlalu laju .Rata2 pemandu disana memandu agak laju dan cilok2.sangat bahaya.Perkhidmatan bas dan group juga disediakan.Banyak lagi yang x sempat diceritakan disini.tujuan saya hanyalah untuk membantu sekiranya masih tercari-cari dan juga untuk membandu Bapak Supir yang sya rasa sgt baik dan flexible.Sekiranya perlukan lebih informasi just call or sms 0124156404 atau email wira8594@gmail.com. Maaf agak panjang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. PAKEJ TOUR 3 DAYS 2 NIGHT RM350 PER PERSON

      DAY 1 KUALA LUMPUR / MEDAN – TRANSFER TO PARAPAT

      You will be greeted by Tour Guide / Driver ( Mr Yudhi ) on arrival at KualaNamu International
      Airport in Medan. Transfer to local restaurant for breakfast. Proceed to Parapat
      Lake Toba. Enroute stop at Paten Shop to buy local food product such as Teng Teng or
      Ting Ting.Having lunch at local restaurant. Arrive at Parapat, a town on the shore of serene Lake Toba.Check in to hotel ( Lake Toba Cottage ) for accommodation. Then free at own leisure and having dinner .

      DAY 2 PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – PARAPAT - BERASTAGI- MEDAN

      After breakfast at hotel, then cruise Lake Toba by ferry boat for about 45 minutes. Visit Tomok
      Village.Enjoy the view of Lake Toba .Buy some local product and souvenir and back to Parapat. Tour continue to Berastagi. Enroute stop at Simarjarunjung to enjoy ginger tea and fried bananas (personal expenses). Stop at SipisoPiso waterfall to see this magnificent 110 meter tall waterfall and an extraordinary view of Lake Toba from the north side.Proceed to Berastagi . Upon arrival in Berastagi transfer to local restaurant for lunch. After lunch visit the Central Fruit Market to buy tropical fruits,vegetables and flowers. Then drive back to Medan .Upon arrival check in to hotel
      ( Garuda Hotel ) for accommodation. Dinner at local restaurant or hotel. Enjoy the warm atmosphere of Merdeka Walk, City Hall ,enjoy local spa or karaoke ( personal expenses ) and transfer to hotel for overnight.

      DAY 3 MEDAN / KUALA LUMPUR

      After breakfast at hotel visit Maimoon Palace to see the Sultan
      of Deli’s palace which was built in 1888. Lunch at local restaurant.Visit Batik Center, and
      Pasar Ikan Lama (traditional market) and Medan Mall then free at own leisure until transfer to Kuala Namu International airport for flight back home sweet home .

      Delete
    2. Wan Shah..pakej ni bawah agen atau supir? boleh saya dapatkan no telefon atau emel utk dihubungi..tQ

      Delete
  8. TITIAN MUHIBAH tour medan,bila nak dtng medan ,untuk pakrj tour,nak sewa kreta saja,driver MUSLIM,bwa kreta slow,santai tak ada cilok2,sopan hubungi: FADLY:+6281376455045(whatsapp) email:julfadlysiagian@gmail.com FB:julfadlysiagian@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Saya akan ke medan pada 24/5-25/5 , sampai kul 8.45 pg dan balik pada pukul 5, berapa kos utk supir selama aya di situ ye

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum next time you have to try the adventure of North sumatera www.medanadventures.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Salam,
    Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
    Saya ada menyediakan ground pakej ke Medan atau seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
    Pelbagai pakej ke Indonesia untuk anda. Kami akan guide anda dari anda menjejakkan kaki ke tanah seberang sehinggalah anda meninggalkan negara tersebut.
    Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
    Sebarang pertanyaan akan kami layan.
    Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info:

    http://freelancetour.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam... Saya Akan Ke Medan Pada Bulan April 2015 Akan Datang... Belum Mempunyai Ape Pakage Ground Lagi... Mohon Emailkan Itenary & Pakage Yang Berpatutan & Terbaek Untuk Saya... Email : mrfarez81@gmail.com
      Tarikh Flight : 30 April 2015 (14:00) - 04 May 2015 (21:00)
      Package Untuk 2 Dewasa 1 Kanak2.

      Delete
  12. Assalam semua nk melancong ke medan dengan harga yang murah dan berpatutan , whatsapp saya ya 0175367426 - nurul insyirah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam... Saya Akan Ke Medan Pada Bulan April 2015 Akan Datang... Belum Mempunyai Ape Pakage Ground Lagi... Mohon Emailkan Itenary & Pakage Yang Berpatutan & Terbaek Untuk Saya... Email : mrfarez81@gmail.com
      Tarikh Flight : 30 April 2015 (14:00) - 04 May 2015 (21:00)
      Package Untuk 2 Dewasa 1 Kanak2.

      Delete
    2. salam tuan dan puan
      kami mohon izin promotion di blog ni
      kami salah satu agency pelancongan yang ada di bukittinggi,padang west sumatera indonesia.
      yang sudah memiliki legalitas yang sah yaitu Pt.RISFY HIDAYAH WISATA.
      bagi yang nak bercuti kat padang ,medan dll.boleh kami bantu uruskan.
      dengan harga yang berpatutan.
      untuk detail
      sila hubungi kami di talian phone /whatsapp: +6282169960060 ( edward ardy)
      atau tengok blog kami www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
      terima kasih sebelumnya

      wassalam

      (edward ardy)

      Delete
  13. Assalam... Saya Akan Ke Medan Pada Bulan April 2015 Akan Datang... Belum Mempunyai Ape Pakage Ground Lagi... Mohon Emailkan Itenary & Pakage Yang Berpatutan & Terbaek Untuk Saya... Email : mrfarez81@gmail.com
    Tarikh Flight : 30 April 2015 (14:00) - 04 May 2015 (21:00)
    Package Untuk 2 Dewasa 1 Kanak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. PAKEJ 4 HARI 3 MALAM MEDAN - DANAU TOBA


      "DAY 1

      TIBA BANDARA INTERNASIONAL KUALANAMU MEDAN ("WELCOME TO MEDAN")
      PERJALANAN KE LAKE TOBA
      MAKAN TENGAHAN (LUNCH)
      SINGGAH KEKEDAI PATEN (SHOPPING KACANG TUMBUK YANG BERNAMA TING-TING , TANG-TANG , TUNG - TUNG ,PING-PING , PONG-PONG
      TIBA DI PARAPAT (LAKE TOBA)
      CHECK IN HOTEL DANAU TOBA INTERNATIONAL COTTAGE
      MAKAN MALAM DINNER
      ISTIRAHAT
      TOUR PERTAMA BERAKHIR

      "DAY 2 "

      SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
      MENAIKI FERRY MELAWAT KE PULAU SAMOSIR
      SINGGAH KE TOMOK MENGENAL SEJARAH SEJARAH TOMOK
      BALIK KEDANAU TOBA
      MAKAN TENGAH HARI
      TOUR KE BRASTAGI ( DALAM PERJALANAN)
      SINGGAH KE PUNCAK LAKE TOBA SIMARJARUNJUNG MAKAN PISANG GORENG SPECIAL SAMBIL MINUM COFFEE
      SINGGAH KE AIR TERJUN SIPISO PISO MELIHAT PEMANDANGAN SIPISO PISO WATERFALL
      CHECK IN HOTEL KAT BRASTAGI
      MAKAN MALAM ( DINNER )
      WISATA MALAM
      TOUR KEDUA BERAKHIR

      "DAY 3 "


      SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
      SINGGAH KE BUKIT GUNDALING
      SINGAH KEPASAR BUAH BRASTAGI SAMBIL MENIKMATI JAGUNG REBUS DAN JAGUNG BAKAR DAN BERKENDARA MENAIKI KUDA
      MEMETIK STROWBERRY SENDIRI
      PERJALANAN KEMEDAN
      SINGGAH KEKEDAI BATIK
      CHECK IN HOTEL
      ISTIRAHAT BAGI YANG NAK ISTIRAHAT , BAGI YANG TAK BOLEH PERGI PIJAT TRADISIONAL MEMANJAKAN DIRI DAN RILEX
      MAKAN MALAM ( DINNER )
      KEMBALI KE HOTEL ( ISTIRAHAT )
      "DAY 4 "
      SARAPAN PAGI ( BREAKFAST )
      MELAWAT KE ISTANA MAIMOON
      SHOPPING MAL KOMPLEK
      SHOPPING BIKA AMBON
      KELILING KOTA MEDAN SAMBIL MENUNGGU MASA TRANSFER KE BANDARA AIRPORT KUALANAMU MEDAN



      "HARGA PAKEJ 4H3M / PAX
      RM 430 / PAX (MIN 5 ORANG )


      "PAKEJ INCLUDE
      TRANSPORT FULL AC
      HOTEL 3 STAR , 4 STAR
      BREAKFAST , LUNCH , DINNER
      AIR MINERAL
      DRIVER AND TOUR GUIDE
      FERRY KEPULAU SAMOSIR

      FOR INFORMATION :
      WHATSAPP : +6287867000255 (Saidina Umar)
      FACEBOOK : saidina umar , melancongmedan
      group facebokk : melancongmurahsodap(travellyholidays)
      EMAIL : medanhiphop@gmail.com
      blogspot : melancongmurahsodap.blogspot.com

      Delete
  14. bromo tour, bromo tour package, bromo tour from surabaya, bromo tour price, bromo tour murah, bromo tour review, bromo tour dari surabaya, bromo tour tripadvisor, bromo tour malang, bromo tour paket, bromo tour travel http://javatravelline.com/



    PAKEJ PELANCONGAN BROMO

    Surabaya - Bromo - Malang / Batu - Surabaya via Tanggulangin

    HARI 1 :

    Ketibaan di Lapangan Terbang Surabaya. Bertemu & di sambut oleh Pilot pelancong kami, teruskan ke Bomo (Kampung Cemorolawang / Tosari)



    HARI 2 :

    Pada pukul 3.30 pagi, memulakan perjalanan ke Gunung Bromo, untuk menyaksikan matahari terbit dari tepi kawah. Merentasi lautan pasir dan mendaki 245 tangga. Kembali ke hotel untuk sarapan pagi dan berkemas semula. Seterusnya ke Batu, dalam perjalanan, melawat Taman Safari Indonesia untuk melihat koleksi haiwan-haiwan dari benua lain.



    HARI 3 :

    Sarapan pagi di hotel , teruskan lawatan ke bandar yang meliputi perladangan epal , air terjun Cuban Rondo, Seramik Dinoyo. Kemudian bergerak semula ke Surabaya dengan di mulai Tanggulangin untuk melihat Industri Rumah Kulit dan ke Sidoarjo untuk mendapatkan Keropok Udang + Embroidery.



    HARI 4 :

    Sarapan pagi di hotel, bertolak ke airport untuk berlepas







    Mrs EVI



    +6281 233 917 870



    info@javatravelline.com



    www.javatravelline.com









    mount bromo tour, mt bromo tour, bromo ijen tour, mount bromo tours, bromo tours, mt bromo tours, tour to bromo, bromo mount, mount bromo package, mount bromo facts, mount bromo trekking, mount bromo pictures, mount bromo eruption, mount bromo in indonesia, mount bromo photos, mount bromo news, mount bromo national park, mount bromo lonely planet, bromo hotel, mount bromo hotel, bromo cottage hotel, mt bromo hotel, grand bromo hotel rates, hotel lava view lodge bromo, cafe lava hotel bromo, bromo mountain, mountain bromo, bromo mountain indonesia, bromo mountain tourism, what is highest mountain, in at the mountain, bromo volcano, mt bromo volcano, volcano bromo, bromo volcano indonesia, mount bromo volcano, mount bromo travel, bromo travel, bromo travel guide, travel bromo, travel to bromo, bromo indonesia, travel, volcano at indonesia, live volcano in indonesia, the volcano in indonesia, volcano mount, mount volcano, volcano article, this is a volcano, lava view lodge bromo, bromo cottages, bromo tengger semeru national park, bromo trip, bromo eruption, bromos, bromo mt, mt bromo eruption, bromo national park, lava lodge bromo, sea of sand bromo, visit bromo, mt bromo facts, bromo drink, how to go to bromo, from surabaya to bromo, bromo seltzer, bromo selzer, bromo, highest mt

    ReplyDelete
  15. salam..kami menyediakan ground pakej ke medan dengan harga yg murah dan paling penting sangat puas hati :) just bwak duit shopping je :)
    whatsapp: 0126047593

    ReplyDelete
  16. Salam pelancongan dari melancong_murah_baloi, mahu melancong ke Seluruh Indonesia : Lombok , Bandung, Medan , Jogjakarta, Jakarta, Pekan Baru, Padang, Banda Acheh ke Korea, China , Australia

    kami dengan senang hati menyediakan pakej yang berbaloi-baloi

    Instagram : melancong_murah_baloi
    Facebook : melancong murah baloi
    Email : melancongmurahbaloi@gmail.com
    Phone/ Whatsapp : 0175367426 Nurul Insyirah

    we serve you better :D

    ReplyDelete
  17. Sambil2 blogwalking...
    Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai boleh dapat RM290 je. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. salam puan / tuan
    mohon maaf kami numpang promotion
    kami salah satu agency pelancongan bernama PT.RISFY HIDAYAH WISATA.yang sudah mempunyai legalitas.berada kat bukittinggi padang west sumatera indonesia.
    menawarkan belbagai pakej pelancongan bukittinggi – padang tour,medan tour.padang island’s tour.
    untuk information sila hubungi kami di talian
    phone / whatsapp : +6282169960060.(edward ardy)
    atau sila tengok di http://www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    inshaallah
    kepuasan pelanggan tujuan utama kami

    wassallam
    pt.risfy hidayah wisata

    (edward ardy)

    ReplyDelete
  20. salam tuan dan puan
    kami mohon izin promotion di blog ni
    kami salah satu agency pelancongan yang ada di bukittinggi,padang west sumatera indonesia.
    yang sudah memiliki legalitas yang sah yaitu Pt.RISFY HIDAYAH WISATA.
    bagi yang nak bercuti kat padang ,medan dll.boleh kami bantu uruskan.
    dengan harga yang berpatutan.
    untuk detail
    sila hubungi kami di talian phone /whatsapp: +6282169960060 ( edward ardy)
    atau tengok blog kami www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    terima kasih sebelumnya

    wassalam

    (edward ardy)

    ReplyDelete
  21. salam....
    maaf tuan/puan saya numpang promotion sikit di blog ini
    sesiapa nk bercuti ke bandung bisa hubungi kami [jaya tour bandung]
    kami pn menyediakan pakej hotel dan transpot dengan harga yang berpatutan.
    atau nk ambil transpot sahaja pn bole.

    wahtsap +6287821719271
    facebook brek.yahya19@gmail.com
    triptothebandung.blogspot.com


    terimakasih

    ReplyDelete
  22. Tour In Medan
    - Makan Sedap .....
    - Tidur Nyenyak .....
    - Shopping Banyak .....
    - Harga Murah .....
    Nak Tengok Harga Budget dan Standard
    Semua ada disini .....

    Dapatkan penawaran khusus untuk paket grup / corporate
    Call/WhatsApp : +62821 6201 7001
    Email : tourinmedan@gmail.com
    Atau Harga And Itinerary Boleh Tengok Di
    http://agentpelancong.blogspot.co.id/2015/

    ReplyDelete
  23. bila bercuti kat indonesia,especially kat bandar medan & tasik toba, MAKE SURE agency tuh LEGALLY REGISTERED or NOT!!! jangan ambik pakej dari freelancer pulak bila nak cuti-cuti akak lancar dan takde kendala. sebab NOWADAYS dah ada aturan pulak EACH & EVERY TRAVEL AGENTS MUST BE LEGALLY REGISTRED AS COMPANY!!
    NOT INDEPENDET OR FREELANCER!!

    The Best Travel Agent Medan - #LegallyRegistered
    ENJOY HOLIDAY MEDAN TOUR AND TRAVEL
    Mobile/WhatsApp/Line/Wechat : +62852 7012 6984
    Email : enjoyholidaymedan@gmail.com
    Office Telp : +626180019762
    Pin BBM : 75889E08

    Click Us!
    Website : www.enjoyholidaymedan.com
    Blogsite: http://discover-medan.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  25. Salam...tumpang promote paccage tour medan...

    4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106.Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

    ReplyDelete
  26. Melawat ke Medan dan Tasik Toba , sila booking di official agency. Booking in illegal there is a punishment USD 100 in Airport.
    Boleh dicuba layanan dari TIARA TOURS, harga sangat murah dan services best. Kami sangat berpengalaman mengurus lawatan lawatan ke Medan, Jakarta, Bandung, Bali dan tempat – tempat menarik lain di Indonesia. Sila contact celular / wa + 62 853 5898 2828 atau hantar email ke : tiaratoursindonesia@gmail.com
    Sila click http//www.tiaraasia.com

    TIARA TOURS
    Jalan Panglima Denai No. 76
    Medan. North Sumatera.Indonesia
    Tel : + 62 61 - 7 333 845
    Fax : + 6261 - 7 333 845
    Call Center : +62 81 383 53 50 91
    Mobile / WA : +62 853 5898 2828
    EMAIL : rajaparhobas@yahoo.com
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    EMAIL : infotiaratours@gmail.com
    EMAIL : tiaratours888@gmail.com
    SKYPE : VICTOR12126
    Facebook : TIARATOURS
    Website : www.tiaraasia.com

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan/ Puan numpang promotion
    Kami menawarkan Pakej Melancong Ke medan Dan sewa kereta di Medan yang mesra dalam mengendalikan pelancong.
    Sila hubungi Kami Untuk Harga yang Berpatutan.
    Call : +62 812 6433 2925
    WhatsApp: +62 812 6433 2925
    Email : travelingsumatera@gmail.com
    Visit My Blog http://melancongmurahkemedan.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. PAKEJ 4 HARI 3 MALAM MEDAN - DANAU TOBA


    "DAY 1

    TIBA BANDARA INTERNASIONAL KUALANAMU MEDAN ("WELCOME TO MEDAN")
    PERJALANAN KE LAKE TOBA
    MAKAN TENGAHAN (LUNCH)
    SINGGAH KEKEDAI PATEN (SHOPPING KACANG TUMBUK YANG BERNAMA TING-TING , TANG-TANG , TUNG - TUNG ,PING-PING , PONG-PONG
    TIBA DI PARAPAT (LAKE TOBA)
    CHECK IN HOTEL DANAU TOBA INTERNATIONAL COTTAGE
    MAKAN MALAM DINNER
    ISTIRAHAT
    TOUR PERTAMA BERAKHIR

    "DAY 2 "

    SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
    MENAIKI FERRY MELAWAT KE PULAU SAMOSIR
    SINGGAH KE TOMOK MENGENAL SEJARAH SEJARAH TOMOK
    BALIK KEDANAU TOBA
    MAKAN TENGAH HARI
    TOUR KE BRASTAGI ( DALAM PERJALANAN)
    SINGGAH KE PUNCAK LAKE TOBA SIMARJARUNJUNG MAKAN PISANG GORENG SPECIAL SAMBIL MINUM COFFEE
    SINGGAH KE AIR TERJUN SIPISO PISO MELIHAT PEMANDANGAN SIPISO PISO WATERFALL
    CHECK IN HOTEL KAT BRASTAGI
    MAKAN MALAM ( DINNER )
    WISATA MALAM
    TOUR KEDUA BERAKHIR

    "DAY 3 "


    SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
    SINGGAH KE BUKIT GUNDALING
    SINGAH KEPASAR BUAH BRASTAGI SAMBIL MENIKMATI JAGUNG REBUS DAN JAGUNG BAKAR DAN BERKENDARA MENAIKI KUDA
    MEMETIK STROWBERRY SENDIRI
    PERJALANAN KEMEDAN
    SINGGAH KEKEDAI BATIK
    CHECK IN HOTEL
    ISTIRAHAT BAGI YANG NAK ISTIRAHAT , BAGI YANG TAK BOLEH PERGI PIJAT TRADISIONAL MEMANJAKAN DIRI DAN RILEX
    MAKAN MALAM ( DINNER )
    KEMBALI KE HOTEL ( ISTIRAHAT )
    "DAY 4 "
    SARAPAN PAGI ( BREAKFAST )
    MELAWAT KE ISTANA MAIMOON
    SHOPPING MAL KOMPLEK
    SHOPPING BIKA AMBON
    KELILING KOTA MEDAN SAMBIL MENUNGGU MASA TRANSFER KE BANDARA AIRPORT KUALANAMU MEDAN



    "HARGA PAKEJ 4H3M / PAX
    RM 430 / PAX (MIN 5 ORANG )


    "PAKEJ INCLUDE
    TRANSPORT FULL AC
    HOTEL 3 STAR , 4 STAR
    BREAKFAST , LUNCH , DINNER
    AIR MINERAL
    DRIVER AND TOUR GUIDE
    FERRY KEPULAU SAMOSIR

    FOR INFORMATION :
    WHATSAPP : +6287867000255 (Saidina Umar)
    FACEBOOK : saidina umar , melancongmedan
    group facebokk : melancongmurahsodap(travellyholidays)
    EMAIL : medanhiphop@gmail.com
    blogspot : melancongmurahsodap.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : 
    +6282160211106
    Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web: http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook :Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

    ReplyDelete
  30. salam, kami ada menyediakan ground pakej ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat puas hati. In shaa Allah servis yang terbaik kami berikan untuk anda ^_^
    Instagram : @percutianbajet
    Whatsapp/sms Only: 6012-6047593

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: +62 813 9788 0156 (Herry)
    +6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: +62 813 9788 0156 (Herry)
    +6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete
  33. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

    ReplyDelete
  34. Cuti2 bajet ke Indonesia..especially ke Medan?
    Boleh cuba pakej kami.Semua urusan di Malaysia sahaja.Insyaallah telus dan menjimatkan.
    WA saya 0126665436 atau boleh tengok2 ke blog: http://freelancetour.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. assalam, kami ada menyediakan ground pakej Medan-Lake Toba-Berastagi dengan harga dan servis yang sangat berpuas hati. servis driver + transport juga ada ^_^ paling best kami bagi tiket masuk PERCUMA ke Funland! jom cepat
    .
    whatsapp:+6012-6047593
    ig @percutianbajet

    ReplyDelete
  36. Promo bulan agustus dan september
    Tour medan lake toba
    Harga rm445/pax min 5 pax
    Tour Lombok
    Harga Rm550/pax min 5 pax
    Pakej include :: transport , meal 6x (breakfast , lunch and dinner) , hotel , air mineral , entrancefee
    Pakej tidak termassuk ::
    Tiket flight and return , extrabed , tipping guide.
    Sila book percutianmu bersama cuti cuti holidays
    Whatsaap : +6281361906152 (umar)
    Untuk lihat eternery pakej, profile cuticutiholidays boleh check our blogspot
    http://melancongmurahsodap.blogspot.co.id/p/blog-page_27.html?m=1

    ReplyDelete
  37. Promo bulan agustus dan september
    Tour medan lake toba
    Harga rm445/pax min 5 pax
    Tour Lombok
    Harga Rm550/pax min 5 pax
    Pakej include :: transport , meal 6x (breakfast , lunch and dinner) , hotel , air mineral , entrancefee
    Pakej tidak termassuk ::
    Tiket flight and return , extrabed , tipping guide.
    Sila book percutianmu bersama cuti cuti holidays
    Whatsaap : +6281361906152 (umar)
    Untuk lihat eternery pakej, profile cuticutiholidays boleh check our blogspot
    http://melancongmurahsodap.blogspot.co.id/p/blog-page_27.html?m=1

    ReplyDelete
  38. Promo bulan agustus dan september
    Tour medan lake toba
    Harga rm445/pax min 5 pax
    Tour Lombok
    Harga Rm550/pax min 5 pax
    Pakej include :: transport , meal 6x (breakfast , lunch and dinner) , hotel , air mineral , entrancefee
    Pakej tidak termassuk ::
    Tiket flight and return , extrabed , tipping guide.
    Sila book percutianmu bersama cuti cuti holidays
    Whatsaap : +6281361906152 (umar)
    Untuk lihat eternery pakej, profile cuticutiholidays boleh check our blogspot
    http://melancongmurahsodap.blogspot.co.id/p/blog-page_27.html?m=1

    ReplyDelete
  39. Assalammualaikum puan / tuan
    mohon maaf kami numpang promotion
    kami salah satu agency promotion medan,menyediakan paket tour medan dengan harga berbaloi dan service yang memuaskan hati.


    Sila call/whatspp/line: +628116409899 Ayu
    +60196433949 Nassaruddin
    email:ayumenik89@yahoo.com
    instragram:ayu_gendhis89
    BBM:D0D92CF0


    waalaikumsalam

    ReplyDelete
  40. Assalammualaikum puan / tuan
    mohon maaf kami numpang promotion
    kami salah satu agency promotion medan,menyediakan paket tour medan dengan harga berbaloi dan service yang memuaskan hati.


    Sila call/whatspp/line: +628116409899 Ayu
    +60196433949 Nassaruddin
    email:ayumenik89@yahoo.com
    instragram:ayu_gendhis89
    BBM:D0D92CF0


    waalaikumsalam

    ReplyDelete
  41. PROMO PROMO !!!
    SEPTEMBER TRIP FUN WITH CUTI CUTI HOLIDAYS
    BOLEH DISKAUN JIKA KAMU FIRST WHATSAPP AND SHOW TIKET.
    √TOUR MEDAN-LAKE TOBA 4H3M
    ||Harga rm445/pax min 5 pax||
    Pakej include : Transport full AC , Hotel 3* - 4* , (Breakfast 3x , Lunch 3x , Dinner 3x)
    Semua tiket lawatan(Entranfee) , Air Mineral , Tiket Ferry ke Pulau Samosir ..
    √TOUR LOMBOK 4H3M
    Harga Rm525/pax min 5 pax
    Pakej include :: transport , meal 6x (breakfast 3x , lunch 3x and dinner3x) , HOTEL 3*, air mineral , entrancefee,
    Pakej tidak termassuk ::
    Tiket flight and return , extrabed ( 1 room 2 org), tipping guide , Snorkling and alat diving.
    Sila book percutianmu bersama cuti cuti holidays
    Whatsaap : +6281361906152 (umar)
    Like page fb : CUTICUTIHOLIDAYS
    Email : medanhiphop@gmail.com
    Untuk lihat eternery pakej, profile cuticutiholidays boleh check our blogspot
    http://melancongmurahsodap.blogspot.co.id/p/blog-page_27.html?m=1

    ReplyDelete
  42. PROMO PROMO !!!
    SEPTEMBER TRIP FUN WITH CUTI CUTI HOLIDAYS
    BOLEH DISKAUN JIKA KAMU FIRST WHATSAPP AND SHOW TIKET.
    √TOUR MEDAN-LAKE TOBA 4H3M
    ||Harga rm445/pax min 5 pax||
    Pakej include : Transport full AC , Hotel 3* - 4* , (Breakfast 3x , Lunch 3x , Dinner 3x)
    Semua tiket lawatan(Entranfee) , Air Mineral , Tiket Ferry ke Pulau Samosir ..
    √TOUR LOMBOK 4H3M
    Harga Rm525/pax min 5 pax
    Pakej include :: transport , meal 6x (breakfast 3x , lunch 3x and dinner3x) , HOTEL 3*, air mineral , entrancefee,
    Pakej tidak termassuk ::
    Tiket flight and return , extrabed ( 1 room 2 org), tipping guide , Snorkling and alat diving.
    Sila book percutianmu bersama cuti cuti holidays
    Whatsaap : +6281361906152 (umar)
    Like page fb : CUTICUTIHOLIDAYS
    Email : medanhiphop@gmail.com
    Untuk lihat eternery pakej, profile cuticutiholidays boleh check our blogspot
    http://melancongmurahsodap.blogspot.co.id/p/blog-page_27.html?m=1

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum
    Fadly medan transport menyediakan fakej muslim,murah,berbaloi.fakej bisa di rundingkan.insa allah.
    Tranport persendirian,bersih.
    Fakej 4d3n 3d2n fullboard
    Call to whatsapp:+6281376455045
    No agent. No payment
    TANPA ORANG TENGAH

    ReplyDelete
  44. FADLY MEDAN TRANSPORT MENYEDIAKAN PAKEJ TOUR FULLBOARD 4D3N MUSLIM BERBALOI 4D3N HARGA FAKEJ HANYA 480
    Call to whatsapp langsung bertanya
    +6281376455045
    081260895495
    Email :Julfadlysiagian@gmail.com
    Hari 01 MEDAN KNIA ARRIVAL – PARAPAT
    Dijemput di Bandara KNIA Medan, berangkat menuju Parapat via Pematang Siantar. Makan Siang di restoran lokal. Tiba di Parapat, check in hotel. Makan malam di restoran lokal. Free program
    HARI 02 PARAPAT – SAMOSIR TOUR – BERASTAGI
    Sarapan pagi dan check out. Mengunjungi Pulau Samosir (Tomok dan Ambarita bagi GIT dan hanya Tomok bagi FIT) dengan kapal motor. Kembali ke Parapat. Makan siang di restoran lokal. Berangkat menuju Berastagi. Berhenti di Simarjarunjung dan Air Terjun Sipisopiso. Tiba di Berastagi, mengunjungi Pasar Buah Berastagi. Check in hotel. Makan Malam di restoran lokal. Free program.
    HARI Ke 03 BERASTAGI - MEDAN – CITY TOUR
    Sarapan pagi dan check out. Meninggalkan Berastagi menuju Medan. Tiba di Medan, langsung makan siang. Usai makan siang city tour mengunjungi Istana Maimoon dan Me6sjid Raya, dilanjutkan dengan berbelanja di Pusat Perbelanjaan tradisional dan modern. Check in hotel. Makan malam di restoran lokal. Free program.
    HARI 04 MEDAN – AIRPORT TRANSFER
    Sarapan pagi dan free program hingga waktunya transfer ke Bandara. Transfer ke Bandara KNIA. Tour selesai

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum
    Fadly medan transport MENYEDIAKAN pakej tour fullboard 4d3n muslim berbaloi dan mewah.
    Fakej HANYA RM 430 MUSLIM
    SUDAH TERMASUK
    HOTEL
    MAKAN SIANG, MALAM,SARAPAN DI HOTEL
    TRANSPORT DRIVER MUSLIM.
    TIKET MASUK TEMPAT WISATA
    BOAT KE SAMOSIR.
    CALL TO WHATSAPP LANGSUNG BERTANYA
    +6281376455045
    EMAIL :JULFADLYSIAGIAN@GMAIL.COM

    NO PAYMENT NO AGENT

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...